In de darm dient cellulose (dat in alle planten zit en dat voor stevigheid zorgt) omgezet te worden tot voedingsstoffen die door het lichaam kunnen worden opgenomen.  Het caecum is een zakvormig aanhangsel dat ongeveer op de plek zit waar bij mensen de blinde darm zit. Bij mensen heeft de dikke darm eigenlijk geen functie meer, maar bij cavia's heeft het caecum wel degelijk een functie. Als de cellulose door de darm is omgezet in bepaalde voedingsstoffen, verlaten deze stoffen het lichaam via de ontlasting. Als de cavia deze ontlasting opeet, komen die stoffen weer terug in de dikke darm. Omdat de stoffen nu zijn 'voorverteerd' kunnen ze dit keer wel door de dikke darm worden omgezet in stoffen die door het lichaam kunnen worden opgenomen. Jonkies eten de keutels van hun moeder om zo hun weerstand op te bouwen. Zieke cavia's eten graag de keutels van gezonde cavia's omdat ze zo aan hun vitaminen en mineralen komen.

keutel ontlasting bij de cavia. Coprofagie is het opeten van de eigen ontlasting, en dan met name van de keuteltjes die 's nachts gemaakt zijn. Deze keutels zijn zachter dan de normale ontlasting en soms ook lichter van kleur. Dat dit gedrag bij cavia's voorkomt, komt door hun darmstelsel.

Deze leggen op hun beurt ook weer eitjes en deze net gelegde eitjes reizen met de keutels naar buiten. Daar wachten ze tot ze weer worden opgegeten, waarna kind het hele proces zich herhaalt. Ze beschadigen de darmwand en de darmslijmvliezen door hiervan te eten en zich er in te nestelen. Ze kunnen zich zowel ongeslachtelijke (zonder sex) kaalheid als geslachtelijk (met sex) voortplanten en vermeerderen zich heel snel. De cavia krijgt last van diarree waar bloed in kan zitten. Hierdoor treedt vochtverlies, vermagering, uitdroging en slapte. De cavia is dan ook duidelijk ziek. Omdat coccidiose makkelijk verspreidt kan worden, dient de zieke cavia apart gezet te worden. Zijn er meerdere cavia's ziek dan dienen ze allemaal apart gezet te worden zodat ze niet elkaar weer kunnen besmetten. Alle kooien en de omgeving (ren en dergelijke) dienen ontsmet te worden en mogen minimaal twee weken niet worden gebruikt. Diarree, eventueel met bloed, vochtverlies, vermagering, uitdroging, slapte en de cavia ziet er ziek uit (lusteloos, opgezette vacht, doffe vacht, geen zin in eten).

keutel ontlasting

Soorten keutels van konijnen - stichting de hoge hoed


Castratie, alles over castratie staat op de pagina castratie en de pagina foto's/uitleg. Top terug naar ziektes Index, coccidiose, dit is een parasitaire ziekte. Een cavia krijgt die eitjes binnen door het eten van besmet voer of baby door buiten rond te scharrelen waar de eitjes liggen. Omdat een cavia aan coprofagie doet (het eten van de eigen ontlasting herbesmet een cavia zichzelf steeds weer. En jonkies eten de keutels van hun moeder en zieke cavias of cavias die op de een of andere manier onvoldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen, eten de keutels van andere cavia's, waardoor de besmetting zich verspreidt. De cavia eet iets waar eitjes in zitten. Vanuit de maag reizen de eitjes met dat wat de cavia gegeten heeft naar de darmen, waar de eitjes opengaan en de darmparasieten eruit komen.

Soorten keutels van konijnen


De ontlasting levert soms medisch nuttige informatie. Ook is aangetoond dat bij wc's met een plateau, waarop men de eigen ontlasting even kan zien liggen voor deze. Een konijn heeft verschillende soorten keutels. Blindedarmkeutels zijn kleine trosjes zwarte keutels die het konijn weer opeet. Als ik ga poepen duurt het meestal vrij lang ong.15 min. Het moeilijk om de ontlasting eruit te krijgen. De ontlasting is dan vaak vrij dun( geen. Meestal hebben eigenaren niet gezien dat hun hond iets heeft doorgeslikt en worden we geconsulteerd omdat het dier ziek wordt.

keutel ontlasting

Een (rubberen) borsteltje, kammetje of vochtig washandje werken goed om de loszittende haren te verwijderen. Droge keutels, deze keutels afvallen zijn klein, keihard en licht van kleur. Als je deze keutels vindt dan houdt dat meestal in dat je konijn te weinig vocht binnen krijgt. Geef eens een tijdje wat meer vochtige groentes of besprenkel blaadjes witlof met water voordat je het geeft. Om de smaakpapillen te motiveren kun je wat vers groentesap door het water mengen.

Minder ook met droge producten als beschuit en gedroogd brood. Minder nooit met hooi! Mocht de situatie niet verbeteren neem dan contact op met je dierenarts en neem wat keutels mee.

Poepen en billen afvegen


Rondwormen, lintwormen of iets anders dat het darmslijmvlies aantast. Een dierenarts die ervaring heeft met konijnen kan een monster van de gewone keutels onderzoeken op de aanwezigheid van een parasitaire infectie. Echte diarree komt vaker voor bij babykonijnen. Een van de meest voorkomende oorzaken is coccidiose. Wanneer je dunne ontlasting bij een babykonijn ziet, moet je er zo snel mogelijk mee naar de dierenarts voor behandeling.

Bij babykonijnen kan uitdroging veroorzaakt door diarree heel snel tot de dood leiden. Het is verstandig om dunne ontlasting bij babykonijnen als een noodsituatie te beschouwen. Keutelketting, deze keutels lijken op een geregen keutelketting. De keuteltjes (meestal kleiner dan de normale) zijn aaneen geregen door middel van haren. Dit hoeft geen slecht teken te zijn. Meestal betekent het dat de darmen de haren verwerken. Je zult deze keutels tegenkomen als je konijn sterk aan het verharen. Krijg je de indruk dat hij last heeft van al die haren, help hem dan voorkomen dat hij de haren inslikt.

De 19 beste tips voor obstipatie bij

Vind je deze keutels wel, dan is er vaak iets mis. Het kan zijn dat je konijn te dik is waardoor hij niet goed bij zijn anus kan komen, of je geeft teveel voer waardoor hij geen trek heeft in de keutels. Wanneer je vormeloze of papperige blindedarmkeutels vindt, kan er sprake zijn van een verstoring van de darmflora. Deze vormeloze keutels die sterk ruiken duiden op diarree. Je herkent ze duidelijk omdat ze totaal niet lijken op de keutels die je konijn behoort te laten. Op kopen het plaatje hiernaast zie je rechts een normale keutel en links wat plakpoep. Lees het artikel over diarree als pijn je deze keutels vindt. Echte diarree (vormloze waterige ontlasting) is relatief zeldzaam bij volwassen konijnen en kan worden veroorzaakt door darmparasieten, zoals de coccidiose (Eimeria spec.

keutel ontlasting

Royal Canin Mini Adult

De gelukzalige blik van thuis het konijn wanneer het met caecotrofie (het eten van de blindedarmkeutels) bezig is, maakt wel duidelijk dat het dat alles behalve onsmakelijk vindt. Het is zelfs zo dat konijnen die hun blindedarmkeutels niet kunnen opeten, uiteindelijk sterven aan ondervoeding. Blindedarmkeutels zijn geen ontlasting. Het zijn voedselbestanddelen vol voedingsstoffen die van essentieel belang zijn voor de gezondheid van je konijnenvriendje. Elk konijn produceert zijn blindedarmkeutels meestal op een vaste tijd van de dag en die tijd verschilt per konijn. Sommige produceren blindedarmkeutels aan het eind van de ochtend, sommige aan het eind van de middag en sommige s nachts. In ieder geval gebeurt het meestal niet wanneer je kijkt. Dat is misschien wel de reden waarom sommige mensen blindedarmkeutels aanduiden met het woord nachtkeutels. Normaal gesproken zie je deze keutels dus nooit.

Gewoonlijk eten konijnen deze bijbel keutels niet op, hoewel sommige konijnen wel lijken te genieten van een keutelvoorafje op zijn tijd. . Het opeten kan in ieder geval geen kwaad. Kleine trosjes zwarte keutels, normale blindedarmkeutels lijken op donkerbruine moerbeien of een trosje opeengepakte druiven. Ze bestaan uit kleine, zachte, glimmende keutels, die elk zijn bedekt met een laagje taai slijm en samengedrukt tot een langwerpige massa. De blindedarmkeutel heeft een nogal doordringende geur, doordat deze een grote hoeveelheid blindedarmbacteriën bevat. De keutels worden gemaakt in dat deel van het spijsverteringskanaal van het konijn dat de blindedarm wordt genoemd. De blindedarm bevat natuurlijke bacterie- en schimmelkolonies die essentiële voedingsstoffen produceren en het konijn mogelijk zelfs tegen schadelijke ziektekiemen. Maar hoe komt het konijn aan die essentiële voedingsstoffen? Het eet de blindedarmkeutels op wanneer ze uit de anus komen.

De grote cavia-website - ziektes c-d

Je zou verwachten dat een konijn maar een soort keutels heeft, maar niets is minder waar. Een konijn heeft meestal maar twee verschillende keutels, maar vaker blijken het er meer te zijn. De meest voorkomende zullen we in dit stuk behandelen. Ronde keutels, deze keutels zijn van een gezond konijn. Afhankelijk van het voer (gemengd, soort hooi, veel groente etc) zal de keutel bruin of zwart zijn. Het formaat is per konijn verschillend. Natuurlijk: hoe kleiner het konijn, hoe kleiner de keutel. De gewone keutel is rond, stevig, droog en brokkelig en bestaan voor het grootste gedeelte uit onverteerde vezels. . Op zich ruik je deze keutels niet.

Keutel ontlasting
Rated 4/5 based on 721 reviews